Hoe fijn is het als dit team gewoon lekker draait? Zo kan jij je ook weer meer op andere zaken richten!
Waarom lukt het sommige teams om keer op keer te groeien en uitdagingen het hoofd te bieden, terwijl andere vast blijven zitten in dezelfde oude patronen? Het antwoord is simpel: succesvolle teams hebben een bewezen methode en de juiste stappen om door te ontwikkelen.
In mijn jarenlange ervaring als teamcoach heb ik met veel leidinggevenden samengewerkt die, net als jij, dagelijks de druk voelen. Ze rennen van de ene crisis naar de andere, moeten veranderingen doorvoeren en de verantwoordelijkheid dragen voor het succes van hun team. Maar in die hectiek is het makkelijk om het grotere plaatje uit het oog te verliezen. De oplossing ligt niet in het blijven draaien in dezelfde stressvolle cirkel, maar in het structureel werken aan de teamdynamiek.
Wat mij onderscheidt, is mijn eigen unieke en bewezen methode: de T.E.A.M.S. methode. Deze methode is speciaal ontworpen om stapsgewijs te bouwen aan een beter team, zonder dat je eerst alles opnieuw moet uitvinden. Het is geen loze theorie, maar praktische actie die direct effect heeft. Door te focussen op de juiste fundamenten, zoals taakgericht werken, energie, aandacht, motivatie en synergie, zet je als leidinggevende de basis voor een team dat niet alleen overleeft, maar écht floreert.
Benieuwd naar de kracht van de T.E.A.M.S. methode? Lees verder en ontdek hoe je deze vijf essentiële stappen kunt toepassen om jouw team te laten groeien, zowel in samenwerking als in resultaten.
Framework T.E.A.M.S.
Wat is een taak nu eigenlijk precies
Een taak is een geheel van werkzaamheden en het geheel aan taken dat een medewerker verricht is zijn functie. Het gaat om datgene waartoe het werk moet leiden of te wel de uitkomst of het resultaat.
Een heldere taak geeft richting en zorgt voor eenduidigheid in een team. Dan is er helderheid is over wat hun gezamenlijke doel en wat ieders deze bijdragen hieraan is.
Een heldere taak geeft focus en werkt door in alle aspecten van het werk en van de samenwerking.
Alleen als deze gezamenlijke taak duidelijk is kun je gaan samenwerken.
Met een duidelijke visie op de taak communiceert ook iedereen hetzelfde, waardoor er ook naar klanten en andere betrokkenen een eenduidig beeld uitgedragen wordt.
Zonder een duidelijke gezamenlijke taak is er ook geen team.
Waaraan merk jij als leidinggevende dat de taak niet helder is?
Wanneer de taak helder is :
ontstaat er focus, zijn er minder misverstanden, en meer eigenaarschap in het team. Iedereen weet wat zijn of haar bijdrage is en waarom die belangrijk is.
Wat is het precies?
Energie gaat over de dynamiek binnen een team: de positieve en negatieve invloeden die het werk en de samenwerking bepalen. Elk team heeft energiebronnen die het aandrijven, zoals enthousiasme, betrokkenheid en motivatie, maar ook energievreters, zoals negativiteit, stress en een gebrek aan waardering. Door bewust te focussen op wat energie geeft, kun je als leidinggevende een sfeer creëren waarin mensen zich gemotiveerd en gewaardeerd voelen.
Waarom is het belangrijk?
Energie is de motor van een team. Het heeft invloed op de werkhouding, de samenwerking en de prestaties. Als er geen energie is, wordt het moeilijk om doelen te bereiken en blijft het team vaak steken in passief gedrag. Wanneer energie aanwezig is, ontstaat er een team dat elkaar ondersteunt, ideeën deelt en met enthousiasme samenwerkt. Zonder energie zal het team moeite hebben om vooruitgang te boeken en kan de sfeer verslechteren, wat de effectiviteit van het team ondermijnt.
Wat merk je als deze stap niet goed is?
Wat gebeurt er als deze stap wel goed is?
Wanneer er energie in het team is, is er sprake van een positieve, motiverende sfeer waarin mensen zich gewaardeerd voelen en enthousiast samenwerken. De teamleden hebben meer eigenaarschap, zijn proactief en kijken vooruit in plaats van achteruit. Ze vieren gezamenlijke successen en hebben de motivatie om problemen samen op te lossen. De samenwerking verloopt soepeler en er is meer ruimte voor creativiteit en groei.
Wat levert het op?
Deze stap is onmisbaar omdat zonder positieve energie de motivatie en het werkplezier snel afnemen, wat resulteert in een afname van de effectiviteit van je team.
Wat is het precies?
Aandacht gaat over het opbouwen van een verbinding binnen het team. Het gaat niet alleen om het werk dat gedaan moet worden, maar om tijd en ruimte te nemen voor elkaar als mensen. Het begrijpen van elkaars sterke punten, werkstijlen, waarden en drijfveren is essentieel om een hecht team te vormen. Wanneer teamleden zich gewaardeerd en gezien voelen, ontstaat er vertrouwen, wat de basis is voor goede samenwerking en effectieve communicatie.
Waarom is het belangrijk?
Wanneer er onvoldoende aandacht is voor elkaar, blijft samenwerking oppervlakkig. Vertrouwen ontstaat pas als teamleden elkaar echt leren kennen en zich kwetsbaar kunnen opstellen. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat er openheid is in gesprekken, dat men elkaar helpt en ondersteunt en dat teamleden zich veilig voelen om ideeën en zorgen te delen. Zonder deze aandacht ontstaan er misverstanden, neemt de effectiviteit af en voelt men zich niet echt verbonden met het team.
Wat merk je als deze stap niet goed is?
Wat gebeurt er als deze stap wel goed is?
Wanneer er aandacht is voor elkaar, ontstaat er een sterkere band tussen teamleden. Ze begrijpen elkaars kwaliteiten en werken effectiever samen. Er is meer vertrouwen, wat zorgt voor openheid en veiligheid binnen het team. Mensen voelen zich gehoord en gewaardeerd, en dat versterkt de samenwerking. Dit zorgt er ook voor dat teamleden elkaar ondersteunen bij hun werk, feedback geven en helpen bij het ontwikkelen van elkaars sterke punten.
Wat levert het op?
Aandacht is essentieel voor de ontwikkeling van een team. Zonder verbinding blijft het team oppervlakkig en blijft samenwerking minder effectief.
Wat is het precies?
Motivatie gaat over de betrokkenheid van de teamleden en de bereidheid om samen te werken voor een gemeenschappelijk doel. Het creëert een cultuur waarin men zich verantwoordelijk voelt voor het behalen van de teamdoelen en waarin teamleden zich gestimuleerd voelen om bij te dragen aan verbeteringen. Motivatie komt niet alleen van de leidinggevende, maar moet ook vanuit het team zelf komen door een cultuur van openheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid.
Waarom is het belangrijk?
Motivatie is de sleutel tot succes. Een gemotiveerd team is betrokken en pakt de verantwoordelijkheid voor het resultaat. Zonder motivatie blijven teamleden passief, gaan ze mee met de stroom en leveren ze minder bijdrage aan de gezamenlijke doelen. Als motivatie ontbreekt, zullen de teamleden zich niet echt inzetten om problemen op te lossen of om samenwerkingsuitdagingen aan te pakken.
Wat merk je als deze stap niet goed is?
Wat gebeurt er als deze stap wel goed is?
Wanneer er motivatie is, komt het team in beweging. Er ontstaat een cultuur van proactieve betrokkenheid, waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het resultaat. Teamleden voelen zich meer eigenaar van de gezamenlijke doelen, nemen het initiatief en gaan constructieve conflicten aan om betere oplossingen te vinden. De open communicatie zorgt ervoor dat problemen sneller worden opgelost en iedereen zich betrokken voelt bij het succes van het team.
Wat levert het op?
Motivatie is essentieel voor een team om effectief samen te werken en doelen te bereiken. Zonder motivatie is er weinig betrokkenheid en blijft het team achter in zijn prestaties.
Wat is het precies?
Synergie betekent dat het team als geheel meer kan bereiken dan de som van de individuele inspanningen. Het gaat om het creëren van een cultuur waarin continue reflectie en groei centraal staan. Teamleden moeten bereid zijn om van elkaar te leren, zowel van successen als van tegenslagen. Synergie betekent dat het team zijn krachten bundelt, openstaat voor feedback en altijd streeft naar verbetering.
Waarom is het belangrijk?
Synergie is nodig voor duurzame groei en succes. Het zorgt ervoor dat het team flexibel blijft en zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Zonder synergie zullen teams vastlopen in oude gewoonten, steeds dezelfde fouten maken en niet leren van hun ervaringen. Synergie helpt teams om veerkrachtig te blijven en zich voortdurend te verbeteren.
Wat merk je als deze stap niet goed is?
Wat gebeurt er als deze stap wel goed is?
Wanneer er synergie is, staat het team open voor voortdurende verbetering. Teamleden reflecteren samen op wat goed ging en wat beter kan. Ze leren van hun fouten en gebruiken deze ervaringen om als team sterker te worden. Dit zorgt voor een flexibeler en veerkrachtiger team, dat zich snel aanpast en steeds effectiever werkt.
Wat levert het op?
Synergie zorgt ervoor dat het team blijft leren en verbeteren. Zonder deze stap blijft het team vastzitten in oude patronen en wordt groei belemmerd.
Sta eens stil bij de volgende scenario’s in jouw team: steeds dezelfde stemmen domineren vergaderingen, een voortdurende stroom van negativiteit bij nieuwe initiatieven, en agenda-items die telkens opnieuw opduiken zonder enige vooruitgang.
Laten we eerlijk zijn: in de meeste teams is werkdruk eerder regel dan uitzondering.
Als leidinggevende is het bijna een reflex: je ziet iets wat niet helemaal goed gaat, en je wijst het aan.
Twijfel je nog van deze dienst bij jouw vragen, of wil je meer weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw specifieke situatie? Ik geef elke maand 5 gratis adviesgesprekken weg. Wil jij kans maken op zo’n gesprek waarin ik 30 minuten met je meekijk naar jouw situatie?
Binnen 24 uur krijg je een reactie en weet je of jij kans maakt op zo’n gesprek.